Sterspelers creëren waarde

door

 

Om meer resultaat uit een merk en organisatie te halen, maken managers bewuste keuzes en proberen ze slimme strategieën te ontwikkelen. Dit geldt natuurlijk ook voor HR-beleid en -strategie, want het zijn immers de medewerkers die het moeten waarmaken. Maar wat kan HR nu werkelijk bijdragen? Hoeveel verschil kan een gerichte HR-aanpak echt maken? Het antwoord is 59%: met vier gerichte strategieën kunnen medewerkers zoveel meer resultaat behalen.

 

Hoe worden medewerkers sterspelers?

Uit onderzoek van Gallup komen vier HR strategieën naar voren die erop gericht zijn om mensen in organisaties tot bloei te laten komen, om er toppresteerders van te maken. Met de inzet van deze vier strategieën kunnen medewerkers uitgroeien tot de sterspelers van de organisatie!

1.Focus op sterktes

Dit is de eerste strategie die zorgt voor 8% betere resultaten. Medewerkers helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun sterktes én vervolgens inzetten op hun sterktes, leidt tot significant betere prestaties.

2.Versterk betrokkenheid

Betrokken medewerkers zetten een stap extra, zijn bereid om het beste uit zichzelf, elkaar en de organisatie te halen. Het houden van een jaarlijkse engagement-survey of MTO is echter niet voldoende. Alleen een doelbewuste aanpak om medewerkerbetrokkenheid blijvend te versterken, heeft een positief effect. Maar dat effect is dan wel 18%. De moeite waard zou je zeggen.

3. Zoek talent

Het aannemen en ontwikkelen van getalenteerde mensen levert vervolgens nog eens een meerwaarde van 6%. Dat betekent dat je een wervingsstrategie hanteert die natuurlijke talenten weet te vinden en binnen te halen. Zo vind je mensen die geknipt zijn voor de rollen en opdrachten in je organisatie. Dat betekent dan echter ook dat je niet langer zoekt naar kandidaten die voldoen aan het bekende profiellijstje van opleiding, vaardigheden en werkervaring.  

4.Zet excellente managers in

De laatste strategie heeft het meeste effect. Het blijkt dat gericht op zoek gaan naar de beste managers en hen helpen hun talent te ontwikkelen, cruciaal is, in alle lagen van de organisatie. Echter, slechts 1 op de 10 mensen bezit het natuurlijke talent om een excellente manager te zijn. Dat betekent zorgvuldig zoeken en selecteren. De juiste aanpak voor het werven en selecteren van managers begint met de juiste selectiecriteria: heeft iemand het talent om mensen te inspireren, relaties te bouwen, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, met tegenslag om te gaan, op resultaten te sturen en overwogen beslissingen te nemen? Dat is iets heel anders dan senioriteit in het vakgebied of excellente prestaties als professional. Dergelijke selectiecriteria leiden niet tot de beste managers. Helaas maar waar, dus loslaten. Het zoeken en tot bloei laten komen van de beste managers levert nl een geweldig grote bijdrage: Organisaties die dit systematisch aanpakken halen medewerkers 27% betere resultaten. 

 

De kracht van de combinatie

De vier HR-strategieën zijn ieder afzonderlijk erg effectief; dat is uitgebreid onderzocht en bewezen. Handig om te weten en je voordeel mee te doen. Maar nog interessanter is, dat ze in de combinatie vele malen krachtiger zijn: Ze versterken elkaar en tellen op tot een positief effect van maar liefst 59%. Een te mooie kans om te laten liggen….

 

Meer lezen over de achtergronden en het onderzoek? Bron: Gallup

Terug naar blogoverzicht »