Test je reactie

door

 

Wat is jouw manier van situaties beoordelen en beslissingen nemen? Doe een korte test en lees hoe het de kwaliteit van je beoordeling of besluit kan beïnvloeden.

Om uit te zoeken hoe jij gewoonlijk informatie tot je neemt en verwerkt, kun je deze korte test doen. De test van slechts drie vragen is ontwikkeld door Shane Frederick (Yale) en geeft je inzicht in de manier van denken die tot jouw antwoorden geleid heeft.

Ga naar de test.

 

Denksystemen

Shane Frederick onderscheidt twee denksystemen: Systeem 1 denken is spontaan en snel, Systeem 2 denken is langzamer maar meer reflectief. Het is eenvoudiger en sneller om op je intuïtie te vertrouwen, maar even nadenken en checken kan tot een betere beoordeling of keuze leiden.

Beide systemen kunnen echter heel effectief zijn. Wanneer je weinig tijd hebt voor uitvoerige afwegingen, kun je heel goed uit de voeten met een intuïtieve aanpak. Het is alleen niet verstandig om altíjd op je eerste reactie te vertrouwen. Je kunt je vergissen zoals je in de test misschien ervaren hebt.

Had je antwoorden fout in de test, dan vertrouwde je duidelijk op je intuïtie. Maar zelfs als je alle drie antwoorden goed had, heb je gemerkt dat Systeem 1 je probeerde te verleiden. Niets mis mee, zolang je je er maar van bewust bent dat het je soms kan misleiden.

 

Bron: Harvard Business Review

 

Terug naar blogoverzicht »