Op nummer 1

door

De merkbelofte van je organisatie waarmaken kan groots en ingewikkeld klinken. De kleine dagelijkse handelingen echter zijn helemaal niet moeilijk en hebben o zo veel impact. Een aansprekend voorbeeld uit eigen ervaring bij de Provincie Fryslân. 

Het Provinciehuis in Leeuwarden, ik kom er al jaren over de vloer. Het provinciehuis is het gebouw waar een groot deel van de ambtelijke organisatie werkt en waar allerlei belanghebbenden uit de Friese samenleving ontvangen worden. Het ‘huis’ ademt een warme sfeer waarin zowel professionaliteit als de Friese identiteit goed tot uiting komen. Dat is volledig in overeenstemming met de organisatievisie waarin de Provincie de ‘Mienskip’ *) op nummer 1 zet.

Merkbelofte als kompas

De Mienskip op 1: Dat is een zeer ambitieuze doelstelling die mij toevallig bekend is, maar als inwoner van de provincie hoef ik die helemaal niet te kennen. Welnee, het is een belofte die de organisatie doet en wil waarmaken door mij als bezoeker dat te laten ervaren en voelen. Hoe goed dit in het DNA van de organisatie zit, kunnen alleen de medewerkers bewijzen. Zij varen op deze visie als ware het een kompas.

Ontvangst aan de balie

Kort geleden was ik er weer. Na een correcte en vriendelijke ontvangst aan de balie moest ik even wachten op mijn gastheer. Ik werd doorverwezen naar een ruime open ontvangstruimte met prettig zitcomfort, actuele lectuur en de geur van goeie verse koffie. Een medewerker kwam van achter de koffiebar naar mij toe, begroette mij allerhartelijkst en bood mij ‘namens de Provincie Fryslân’ een compleet keuzemenu aan koffie aan. Gastvrijheid en vriendelijkheid is een manier waarop de Mienskip op 1 wordt uitgedragen door de medewerkers. Heel duidelijk voor mij als bezoeker. 

Stapje extra

Een goed begin van de dag, zo’n warm onthaal. Ik voelde mij meer dan welkom. Ik maakte een keuze en de medewerker ging mijn cappuccino voorbereiden. Maar… deze medewerker zette nog een stapje extra. Terwijl hij mijn overheerlijke cappuccino kwam brengen, zag ik dat hij er een prachtige smiley van cacao op had aangebracht. Dit kon niet beter, mijn dag was goed, ik was blij. Ik stond op dat moment werkelijk op nummer 1.

*) Vertaling: gemeenschap, samenleving

Terug naar blogoverzicht »